Info Produk - Ikan Gelama Kering


Proses Penghasilan

  • Hanya ikan gelama segar yang digunakan. Kami tidak menggunakan ikan gelama yang disimpan dengan kimia pengawet (biasanya kimia awet mayat).
  • Sisik, perut dan insang dibuang sepenuhnya.
  • Ikan dibelah dari arah belakang.
  • Ikan dibersihkan tiga kali dengan air mutlak.
  • Ikan diperap dengan garam dan perahan limau nipis selama 6-14 jam di dalam bekas tembikar bertutup. Kami tidak menggunakan 'tawas' yang biasa dicampurkan untuk mencantikkan hasil akhir kerana ia merbahaya kepada kesihatan.
  • Ikan dijemur secara tertutup sepenuhnya, menggunakan jaring stainless steel untuk menghalang dihinggapi lalat.
  • Hasil siap disimpan di dalam peti sejuk untuk mengekalkan citarasanya.
Harga
  • 500 g : RM 7.50
  • 1 kg : RM 15.00
(Tidak termasuk kos pos/penghantaran)


 
Powered By Blogger | Portal Design By mbiz design © 2009 | Resolution: 1024x768px | Best View: Firefox | Top